Publisert i Avisa Valdres - 10-08-2017 av Sigrid Andrine Garvik
Valdresstrykerne søkte i februar støtte til ungdomsutveksling fra Erasmus+: Aktiv ungdom.
Vi fikk tildelt midler for prosjektet vårt «Musikk som europeisk språk». Sammen drog 20 deltakere fra Norge til Barcelona 14.–22. juli for å møte jevnaldrende, musikkinteresserte ungdom fra Spania og Italia.
Kulturutveksling: Sindre Tronrud lærer en gruppe fiolinister fra de andre landene norsk folkemusikk på gehør.
I år har Erasmus+: Aktiv Ungdom i Norge ca. 37,6 millioner kroner til fordeling til prosjekter på ungdomsfeltet. Med prosjektet «Musikk som europeisk språk» fikk Valdresstrykerne støtte fra Aktiv Ungdom på rundt 420 000,- kroner. Pengene gikk til reise og opphold for alle 60 ungdomsdeltakerne pluss ledere, som ble samlet i Canet de Mar som ligger ved kysten ca. 44 km fra Barcelona. Valdresstrykerne samarbeidet med ungdommer fra Hadeland, Gjøvik og Dokka, som utgjør orkesteret Landstrykerne. Store deler av prosjektets deltakere var strykere, men det var likevel med både pianister, gitarister, blåsere, folkemusikere og – dansere, en elektromusiker og ei på keltisk harpe.
Formålet med prosjektet var å bruke musikk til å knytte bånd mellom ungdommer fra ulike land. Videre å bli bevisst de fordeler det er å delta i samspill og å kunne synliggjøre og bruke disse fordelene seinere i livet. Vi ønsker å øke ungdommens aktive medborgerskap, deltakelse og samfunnsengasjement. Å forsterke ungdommens internasjonale forståelse, toleranse og solidaritet. Å styrke ungdomsarbeidet i Europa og bidra til økt europeisk samarbeid på ungdomsfeltet. Vi deltar innen området gruppeutveksling som er internasjonal utveksling mellom ungdomsgrupper.Ideen for prosjektet ble til, etter mange vellykka møter med andre ungdommer med nettopp musikk som interesse. Når man får slik støtte vil flere ha mulighet til å være med og mangfoldet blir rikere.
Ledere for Landstrykerne var Gudbrand Hegge og Eivind Dølerud som for øvrig også er initiativtakerne til prosjektet. Samarbeidspartnerne fra de andre landene var:
Fra Barcelona Centre D’ensen-yament Musical de Barcelona og Xavier Joffre som eier og leder skolen CEMB. Det er en privatskole som Valdresstrykerne har samarbeidet med i 10 år.
Fra Madrid samarbeidet vi med fiolinlærer Mayte Hernandez og hennes elever fra det offentlige AMPA Escuela-Conservatorio «Manuel Rodriguez Sales» de Leganés. Valdresstrykerne møtte denne skolen for første gang.
Fra Milano kom privatskolen L’Altra Musica og deres leder pianisten Barbara Tripodi. Dirigent for Valdresstrykerne Eivind Dølerud har samarbeidet i musikalske prosjekter med Barbara i 30 år. I 2002 holdt Barbara Tripodi masterclass for pianister i Valdres.
Aktivitetsplanen for turen besto mye av orkester- og gruppeøvinger, aktivitet i regi av landene for å belyse egen kultur, samt diskusjoner og refleksjon om ulike tema. Hver kveld var det presentasjoner og underholdning arrangert av de ulike gruppene med ungdommer fra deltakelseslandene. Under oppholdet gjorde ungdommene ulike aktiviteter for å styrke samholdet og bli kjent med hverandre som bading på stranda, volleyball, fotball, sightseeing og shopping. Det var også ulike workshops som elektronisk musikk, improvisasjon, kvartetter, oktetter og folkemusikk.
Det ble mye bading og soling, en dagstur i byen Barcelona, morsomme aktiviteter på kveldene og godt samhold. Vi benyttet oss flittig av det lokalet supermarkedet og det ble daglig inntak av is og chips. Det var avslutningskonsert i en lokal kirke, torsdag 20. juli, hvor vi presenterte arbeidet vårt og repertoaret vi hadde jobbet med gjennom uka. Alle ungdommene var godt fornøyd med oppholdet og alt vi fikk til sammen. Det ble en vellykket reise og vi vil alle gjerne gjøre noe lignende igjen.
Gruppebilde: Bilde fra omvisningen i Operaen i Barcelona.