Søk

Valdresstrykerne er et barne og ungdomsorkester som ble stiftet i 2002. Orkesterets dirigenter er Eivind Dølerud og Susanne Engelmann. Orkesteret består av Aspirantorkester og Valdresstrykere og øver ukentlig på Fagernes. Medlemmene kommer hovedsakelig fra Nord-Aurdal, Vestre Slidre og Øystre Slidre.

Sammarbeid

En viktig del av orkesterets profil er å fremme samarbeid mellom folkemusikk og klassisk musikk. Ved flere anledninger har orkesteret hatt Valdres Folkemusikkgruppe som solister med bl.a Trygve Bolstad og Magne Olav Selland på hardingfele, Ole og Knut Aastad Braaten på Langeleik og Marit Karlberg på sang. Jan Beitohaugen Granli, 4 ganger landskappleikvinner på Hardingfele har også ved et par anledninger vært solist med Valdresstrykerne.

Valdresstrykerne har også samarbeidet med andre musikalske utøvere innen jazz eller andre strykere. Hadeland Strykeorkester og Arci Armonici fra Gjøvik er nære samarbeidspartnere.

Gjennom en årrekke har vi samarbeidet med det spanske orkesteret Cemb som har tilhold i Barcelona. Vi har sammen deltatt 3 ganger på Mozartinifestivalene i Montecorvino Rovella på Amalfikysten i Italia. I 2011 og i 2013 deltok Valdresstrykerne på Cemb sin egen festival i Frankrike i Tarascon sur Ariege i de franske Pyreneene.

 

Celebre unge solister

Eldbjørg og Ragnhild Hemsing som solister. Også unge musikere fra forskjellige italienske konservatorier har vært solister. I 2003 fikk de besøk av ”Bologna Chamber orkester og holdt bl.a konserter sammen med disse på Stalheim Hotel. En av spesialitetene til orkesteret er å fremføre verk for kor og orkester. Bl.a har de fremført Faures Requiem med Jevnaker Korforening, Reihnberger’s ”Stabat Mater” med Øystre Slidre sanglag, Buxtehude’s kantate” Alles Was Ihr tut mit worten oder mit werken” med Tingnes Kammerkor. Den 22 desember 2008 fremfører Valdresstrykerne og Tingnes kammerkor Gloria av Vivaldi og Nun komm der Heiden Heiland Bwv 62 av J.S.Bach I 2004 fremførte Valdresstrykerne en serie med konserter med temaet ”5 land 5 historier og 5 melodier” bl.a i Universitets Aula i samarbeid med folkemusikere fra Valdres og en fransk sanger (Viser til Håvard Skaadels artikkelserie ”valdres under lupen” i Ballade om disse konsertene.) Konsertenes repertoar sammenligner norsk folkemusikk og klassisk og trekker linjer mellom norske viser og europeiske ballader. For dette fikk orkesteret stipend for ”fremming av eldre valdreskultur.” I 2002,2004,2005,2007 og 2008 deltok Valdresstrykerne på Mozartinifestivalen i Montecorvino Rovella (Sa) Italia. I forbindelse med disse konsertene har orkesteret deltatt på en rekke konserter rundt på Amalfi kysten bl.a på den 50. Ravello festivalen. (En av de viktigste klassisk musikk festivaler i Italia). I 2006 mottok Nord-Aurdal kulturskole Postens kulturpris under Oslo Kammermusikkfestival.

Til topps!